Кюфтенца от броколи и извара с млечен сос
Необходими продукти за кюфтетата:
Броколи
Картоф (по желание, ще станат и без него)
Извара
Яйца
Микс от смлени семена / Брашно от нахут / Овесено брашно / Ленено брашно / Друг вид брашно
Лук
Подправки на вкус - копър, сол, черен пипер
Необходими продукти за соса:
Цедено кисело мляко
Скир / извара
Сол, черен пипер, копър
Количествата зависят от вас. Аз използвах един пакет замразени броколи, един средно голям картоф, около 200г извара, 2 жълтъка, 4 белтъка, половин глава лук и смлени семена, докато сместта се сгъсти и от нея могат да се оформят кюфтета.
За соса смесих равни части цедено кисело мляко и скир.
Начин на приготвяне:
1. Пригответе броколите по ваш избор - бланширайте, сварете или на пара. Опитайте се да отцедите водата, като ги притиснете върху гевгир или ги изцедите посредством памучна марля. Пасирайте, но не до напълно хомогенна смес (може да се нарежат на ситни парченца).
2. Ако решите да добавите картоф/и - сварете, пасирайте/намачкайте и добавете към броколите.
3. Добавете изварата към сместта и разбъркайте хубаво.
4. Разбийте яйцата и добавете към сместа, като отново хубаво разбъркате. ( аз през цялото време работех с ръчен пасатор, но не съм пасирала до хомогенна смес, а просто разбърквах с него )
5. Нарежете лука на ситно и добавете към сместа.
6. Започнете да добавяте смлените семена/брашното на малки порции, като непрекъснато разбърквате. Трябва да се получи сравнително гъста, лепкава смес, от която могат да се оформят кюфтенца.
7. Добавете подправки на вкус.
8. В купа или дълбока чиния разбийте 1-2 яйца
9. (по желание) В друга чиния изсипете стърготини от орехи или сусам.
10. Оформете кюфтета, потопете първо в сместта от яйца, след това оваляйте в орехите/сусама и наредете в тава върху хартия за печене.
Пекат се на около 180-200 градуса, до златист цвят.
Сосът се приготвя като смесите цеденото кисело мляко със скира, докато се хомогенизира, а ако използвате извара - пасирайте, след което добавете подправки на вкус.
Bon appétit!
Броколи
Картоф (по желание, ще станат и без него)
Извара
Яйца
Микс от смлени семена / Брашно от нахут / Овесено брашно / Ленено брашно / Друг вид брашно
Лук
Подправки на вкус - копър, сол, черен пипер
Необходими продукти за соса:
Цедено кисело мляко
Скир / извара
Сол, черен пипер, копър
Количествата зависят от вас. Аз използвах един пакет замразени броколи, един средно голям картоф, около 200г извара, 2 жълтъка, 4 белтъка, половин глава лук и смлени семена, докато сместта се сгъсти и от нея могат да се оформят кюфтета.
За соса смесих равни части цедено кисело мляко и скир.
Начин на приготвяне:
1. Пригответе броколите по ваш избор - бланширайте, сварете или на пара. Опитайте се да отцедите водата, като ги притиснете върху гевгир или ги изцедите посредством памучна марля. Пасирайте, но не до напълно хомогенна смес (може да се нарежат на ситни парченца).
2. Ако решите да добавите картоф/и - сварете, пасирайте/намачкайте и добавете към броколите.
3. Добавете изварата към сместта и разбъркайте хубаво.
4. Разбийте яйцата и добавете към сместа, като отново хубаво разбъркате. ( аз през цялото време работех с ръчен пасатор, но не съм пасирала до хомогенна смес, а просто разбърквах с него )
5. Нарежете лука на ситно и добавете към сместа.
6. Започнете да добавяте смлените семена/брашното на малки порции, като непрекъснато разбърквате. Трябва да се получи сравнително гъста, лепкава смес, от която могат да се оформят кюфтенца.
7. Добавете подправки на вкус.
8. В купа или дълбока чиния разбийте 1-2 яйца
9. (по желание) В друга чиния изсипете стърготини от орехи или сусам.
10. Оформете кюфтета, потопете първо в сместта от яйца, след това оваляйте в орехите/сусама и наредете в тава върху хартия за печене.
Пекат се на около 180-200 градуса, до златист цвят.
Сосът се приготвя като смесите цеденото кисело мляко със скира, докато се хомогенизира, а ако използвате извара - пасирайте, след което добавете подправки на вкус.
Bon appétit!
Коментари
Публикуване на коментар